1. About
  2. Features
  3. Explore

I am new to 3D printing and I am assembling/calibrating an ulmaker original + for my college.

I am done with all the assembling and the printer works fine except for one thing.

The print bed moves way up. It touches the extruder and pushes it upwards. So, the extruder cannot extrude any material.

I tried to set the Z axis value before string the print but as soon as I start the print the platform just moves up and blocks the extruder.

Please let me know if you need any more information from my side.

1 Answer 1

It is normal for an Ultimaker print bed to move up. But it should be stopped before the nozzle.

As it doesn't stop the end stop doesn't work. So either the end stop is not connected to the right connector or it is triggering too late.

The Z end stop must be screwed at the right hight. If you mount it too far up it will not trigger. The bed assembly has a small wooden peace that sticks up. The idea is that that wooden peace pushes the end stop at the right hight.

So instead of configuring the hight in the firmware you need to mount the Z end stop at the exact right hight. You can make the fine adjustments(Bed Leveling) with the screws that hold the bed.

You can test the end stop by manually triggering while the bed moves up. It needs to stop immediately once you trigger the end stop. If the bed does not stop, then check the connection or exchange the switch.

It can happen that the switch itself malfunctions if you screwed it in too tightly. So loosening up the screws a bit is a final test.